lördag, november 24, 2007

katt och fågel (en insändare)

Jag har gjort research och läste om fåglar på wikipedia. Och läste att det finns 1 miljon katter i Sverige, och att katter dödar 6 miljoner fåglar varje år i det här landet!!! Hur kan det vara så höga siffor? Vems katt är det som dödar 12 fåglar, för jag vet att Rufus där hemma inte har gjort det. Och, VARFÖR? Det borde inte vara så kul att döda en försvarslös liten fågel, av erfarenhet vet jag att det känns förfärligt, men katterna gör det varje dag och med välbehag. De har ihjäl 16 438 fåglar om dagen - dvs 684 fåglar i timmen dvs 11 fåglar i minuten - året runt bara i Sverige!!! Det kan jag tycka är grymt och elakt och alldeles för enkelt. Katterna vet precis vad de gör när de slår klorna i de späda stackars små fåglarna, och så ser de väl så stolta ut när de lägger fram sina döda byten på hallmattorna så att det nästan är så att man gläds med dem. Men kan vi acceptera såna här siffror? NEJ, det är helt orimligt att katter ska få döda mer än 3 miljoner fåglar på ett år.

S.B., proffstyckare

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du hur många råttor/möss/sorkar en katt dödar varje dag? Det är enormt många fler än de fåglar som de äter upp. Dessutom - de lyckas bara ta de fåglar som är svagast och har sämst överlevnadsinstinkt. På det sättet får vi en levnadskraftig stam av fåglar i vårt land. Det kallas det naturliga urvalet. Vet Du hur många fåglar rävarna ute i naturen äter upp varje dag?

Kan Du historieskrivningen om katten? För väldigt länge sedan uppskattades katten och ansågs som något heligt sänt från gudarna, eller som något gudomligt. Det gick aldrig att tämja den som man kunde med alla andra bondgårdsdjur och den gick alltid sin egen väg. Problemen med mössen i jordbruket gjorde att tamkatten blev en värdefull medlem i byarna.
I Egypten avgudades den stort, vilken syns på de bevarade avbilderna.
Under 1300-talet hade kyrkan i Europa förklarat för människan vad katten var för sattyg. Katten var ondska. Katten var djävulens sändebud eller faktiskt djävulen själv eftersom det inte gick att tämja katten som en hund. Katten hade ju under tidigare tider avgudats som en gud, och enligt kristendomen finns det bara en Gud. Därför skulle katten ut ur folkets hem och skickas dit häxorna skickats.

Då pesten kom fanns det ingen naturlig fiende för svartråttan i städerna, eftersom katten var borta så därför kunder råttan, loppan och pesten härja skoningslöst i folks hem.
"Oj, vad har vi gjort..?" tänkte kyrkan och skyllde på judarna som levde i egna samhällen och höll en mycket bättre hygien.

Folket insåg värdet i katten och tog den tillbaka samtidigt som brunråttan som både är större och starkare än svartråttan kom in på arenan. Brunråttan kan inte sprida pesten och varje gång pesten kom tillbaka i vågor minskade den i styrka.

Jag älskar och uppskattar våra katter för deras självständighet och för deras tillgivenhet.
Solveig M

PS Även jag äter fåglar = kycklingar, ripor och annan skogsfågel DS

stefanmedo sa...

Solveig! Jag såg tyvärr inte kommentaren förrän nu men tack för historielektionen! Väldigt trevlig och informativ läsning. Och ja, katter är bäst:)